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Bioactive compounds and total antioxidant capacity of cashew apples (Anacardium occidentale L.) during the ripening of early dwarf cashew clones Ciência e Agrotecnologia
Lopes,Mônica Maria de Almeida; Miranda,Maria Raquel Alcântara de; Moura,Carlos Farley Herbster; Enéas Filho,Joaquim.
Lately, tropical fruit consumption has increased due to a higher knowledge of its nutritional and therapeutic value. The aim of this work was to evaluate the antioxidant potential of cashew apples from different early dwarf clones during their ripening. The clones analyzed included: CCP 76, CCP 09, BRS 189 and BRS 265 in seven ripening stages. They were analyzed for vitamin C, total carotenoid, total anthocyanin, yellow flavonoids and polyphenol content and total antioxidant capacity. Clone BRS 265 ripe cashew apple presented the highest vitamin C content (279.37 mg x 100 g-1). The ripe BRS 189 cashew apple is colored bright red, and its total anthocyanin content was the highest (21.16 mg x 100 g-1). The yellow flavonoids content was higher for ripe CCP 76...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Polyphenols; ABTS; Vitamin C; Carotenoids; Food analysis.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000300008
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Caracterização física de pedúnculos de clones de cajueiro anão precoce em diferentes estádios de maturação Rev. Ciênc. Agron.
Lopes,Mônica Maria de Almeida; Moura,Carlos Farley Herbster de; Aragão,Fernando Antônio Sousa de; Cardoso,Thiago Gomes; Enéas Filho,Joaquim.
Este estudo foi realizado para avaliar os atributos de pedúnculos de clones de cajueiro anão precoce CCP 76, CCP 09, BRS 189 e BRS 265 em sete diferentes estádios de maturação, oriundos do Campo Experimental da Embrapa Agroindústria Tropical localizado no município de Pacajus (CE). As variáveis avaliadas foram: diâmetro basal e apical, comprimento dos pedúnculos, massa total dos cajus (massa da castanha + pedúnculo), massa dos pedúnculos e das castanhas e firmeza dos pedúnculos. Considerando a homogeneidade ou não das variâncias, confirmadas pelo teste F de Fisher, as médias foram comparadas por meio do Teste t de Student ao nível de 5%. O clone CCP 76 destacou-se por possuir os melhores parâmetros físicos, a exceção da firmeza dos pedúnculos, sendo o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anacardium occidentale L. Comercialização in natura; Pedúnculos-maturação.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000400013
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Preharvest treatment with 1-aminoethoxyvinylglycine and gibberellin on the quality and physiology of cashew peduncles PAB
Souza,Kellina Oliveira de; Xavier,Cícera Vanuza; Lopes,Mônica Maria de Almeida; Moura,Carlos Farley Herbster; Silva,Ebenezer Oliveira; Ayala-Zavala,Jesus Fernando; Miranda,Maria Raquel Alcântara de.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of the preharvest treatment with gibberellic acid (GA3) and aminoethoxyvinylglycine (AVG) on the quality and physiological attributes of ripe 'CCP 76' cashew (Anacardium occidentale) peduncles at different developmental stages. Sprays of 180 mg L-1 GA3 and 180 mg L-1 AVG were applied, combined and isolated, at 34, 40, and 44 days after anthesis (DAA), and peduncles were harvested ripe at 46 DAA and evaluated for physical and physiological variables. The treatment with GA3 resulted in firmer peduncles with a greater apical diameter, but did not affect the physiological variables activity of the pectin methylesterase and polygalacturonase cell wall enzymes and degree of lipid peroxidation of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anacardium occidentale; AVG; GA3; Phenolic compounds.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000600684
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